Bedrijven & instellingen
30 jaar CARE Internet Services: van factuur-noodzaak tot toonaangevende digitale partner.

Toen het internet nog in de kinderschoenen stond, legden twee jonge ondernemers het fundament voor wat zou uitgroeien tot een van de meest stabiele en succesvolle internetbedrijven van Nederland. Ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van CARE op 19 april 2025, spraken we met oprichters Bas Roemermann en Luuk Eikelboom over het ontstaan, de groei en de toekomst van hun gezamenlijke creatie.

Foto van Bas Roemermann en Luuk Eikelboom naast het naambord van CARE

De onverwachte start.

Met een glimlach denkt Bas terug aan de eerste dagen: "Lol, de initiële reden om een bedrijf op te richten was eigenlijk simpel: we wilden een officiële factuur kunnen sturen naar Marantz en Philips Consumer Electronics – onze eerste klanten in die tijd."

"Inderdaad," vult Luuk aan, "het ontstond vanuit een initiële opdracht voor Marantz wat uitmondde in een opdracht voor Philips. Dit zou tijdelijk zijn, maar dat bleek allemaal toch wat langer te duren... dat internet!"

Wat begon als een praktische oplossing voor het sturen van facturen, evolueerde snel tot een bedrijf met een duidelijke visie. "We hadden altijd een sterke visie voor een bedrijf dat flexibel was, met een no-nonsense aanpak. We hadden een hekel aan verkooppraatjes," vertelt Bas. "Een bedrijf waar hard gewerkt werd, maar waar ook tijd was om samen plezier te hebben en te ontspannen. Kortom: we wilden een omgeving creëren waar we zelf graag zouden willen werken."

De timing kon niet beter zijn. Het internet brak net door, en de twee jonge ondernemers zaten op de eerste rij. "We hadden Philips als klant, wat natuurlijk als een springplank werkte," herinnert Luuk zich. "De instelling was vooral 'work hard, play hard'. We werkten vaak 80 uur per week maar deden ook heel veel leuke dingen. Slapen doen we wel als we oud zijn."

Groeipijnen en successen.

Voor veel startups zijn de eerste jaren cruciaal. Gevraagd naar de grootste uitdagingen, blijkt dat CARE een relatief soepele start kende.

"In de beginjaren ging alles bijna vanzelf, 'organisch' zeg maar," zegt Bas. "We groeiden langzaam maar gestaag. Ik herinner me dat het aannemen van de eerste werknemers best een grote stap was: opeens ben je niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor het salaris van je personeel."

Luuk knikt instemmend: "Time management, en dan vooral van jezelf, was een grote uitdaging. De stappen naar een kantoorruimte en de eerste personeelsleden kwamen snel. We kwamen er toen ook achter dat een bedrijf meer is dan werken en facturen sturen. Er moesten ineens allerlei dingen geregeld worden."

Het duo bleek elkaar perfect aan te vullen. "Met mijn bedrijfskundeopleiding en de Pippi Langkous-instelling, 'heb het nog nooit gedaan, dus het zal wel lukken', kwamen we een heel eind," lacht Luuk. "We hebben wel meteen alle administratie uitbesteed bij onze accountant. Die heeft ons in veel gevallen verbonden aan zijn contacten die bedrijfsmatig aanboden wat we op dat moment nodig hadden. Deze contacten werden vaak weer klant van CARE en daarmee meteen ambassadeur."

Foto van de eerste kantoorruimte van CARE

Internet: de grote revolutie.

Gevraagd naar hun visie op internet 30 jaar geleden, blijken de oprichters vooruitziende blikken te hebben gehad.

"Ik denk dat het ons redelijk snel duidelijk was dat internet een belangrijke rol zou gaan spelen in ieders dagelijks leven," zegt Bas. "De mogelijkheden leken eindeloos, en Luuk was altijd op zoek naar nieuwe ideeën om onze diensten rondom internet verder uit te breiden. Of die verwachting is uitgekomen? Absoluut – en nog veel verder dan we destijds konden voorzien!"

Luuk, die bewust had gekozen voor een studie informatievoorziening, zag de potentie al vroeg: "Een betere omschrijving van internet, zeker in de begintijd, is er niet. Dat sloot natuurlijk heel goed aan, en dat zag ik ook al heel snel als de grootste kracht van internet."

Hij kijkt tevreden naar de ontwikkeling van het bedrijf: "Als je nu kijkt waar onze gemeentelijke klanten, Canon en zeker het product RevControl voor gebruikt wordt, is 'informatievoorziening' nog steeds de key. De manier waarop dit tegenwoordig uitgewerkt is, is wel heel anders dan we ooit hadden durven voorzien."

Een cruciaal eindpunt.

In 2007 kwam er een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van CARE. Bas besloot CARE te verlaten en naar Australië te emigreren.

"Als ik één ding moet noemen, dan denk ik dat mijn beslissing om CARE te verlaten een belangrijke mijlpaal was, zeker voor mijzelf," vertelt Bas openhartig. "Die beslissing heeft ongetwijfeld invloed gehad op hoe CARE zich verder heeft ontwikkeld. Het succesvolle, bloeiende CARE van nu is volledig te danken aan de inzet en het harde werk van Luuk, Joost en het hele CARE-team."

Voor Luuk was het een periode van grote beslissingen. "2007/2008 was inderdaad wel een duidelijk afslagmoment. Bas had toen gekozen voor een leven in Australië met zijn vriendin. Ik stond voor de belangrijke beslissing of ik zelf door wilde gaan met CARE en zo ja, op welke manier."

Hij vervolgt: "Doordat ook mijn zus plots overleed in die periode was het toen privé wel een rollercoaster voor mij. De keuze om toen toch door te gaan met het overgebleven team en dat snel uit te breiden met kennis en capaciteit is een goede geweest. Daar heb ik tot op de dag van vandaag geen spijt van."

Foto van Bas Roemermann die staat te liften langs de snelweg

Trots op wat bereikt is.

Na 30 jaar is er veel om trots op te zijn. Hoewel Bas al 18 jaar geen deel meer uitmaakt van het bedrijf, kijkt hij met genoegen naar wat CARE is geworden.

"CARE is een bijzonder bedrijf met een unieke cultuur en een loyaal team," zegt hij met merkbare trots. "Het is geweldig om te zien dat collega's zoals Joost, Rik, Eelco en Niek – mensen die ik destijds nog heb aangenomen – nog steeds een belangrijk onderdeel vormen van het bedrijf. Dat zegt veel over de kracht van de organisatie en haar cultuur."

Luuk, die het bedrijf door de jaren heen heeft geleid, sluit zich hierbij aan: "Ik ben vooral trots op wat we bereikt hebben, als CARE, als team. Er staat een kundig en trouw team wat voor onze klanten mogelijk maakt wat ze willen. We werken veelal niet voor klanten maar samen met klanten."

Hij is ook trots op de professionaliteit die het bedrijf heeft ontwikkeld: "Onze dienstverlening naar onze klanten staat nu ook op een professioneel en hoog niveau. Ook is het product RevControl uitgegroeid tot een van de 10 key RMS’en in de hotelbranche!"

Advies voor de nieuwe generatie.

Als ervaren ondernemers hebben Bas en Luuk waardevolle adviezen voor startende ondernemers in de digitale wereld.

Bas heeft 3 belangrijke tips: "Zorg dat je bedrijf iets unieks heeft dat je onderscheidt van de rest – en benut dat volledig. Zorg goed voor je werknemers! Als je goed voor hen zorgt, zorgen zij goed voor je klanten – en tevreden klanten zorgen uiteindelijk goed voor het bedrijf. En groei – maar met mate. Groei is natuurlijk belangrijk, maar ik heb in de loop der jaren te veel bedrijven gezien die, in hun zoektocht naar een groter marktaandeel en/of hogere winstmarges, te snel groeien. Het gevolg is vaak dat ze hun unieke bedrijfscultuur en 'ziel' verliezen."

Luuk onderschrijft deze punten en voegt toe: "Tips zijn altijd lastig, ik ben ook maar een self-made ondernemer. Bas was toen ik met hem het bedrijf had zeg maar mijn geweten, sparring tegenpool. Die rol is Joost later gaan vervullen. Voor mij heeft het heel erg geholpen deze sparringpartner te hebben."

Hij benadrukt het belang van goed overleg: "Door keuzes van meerdere kanten te bekijken, en te discussiëren over de voors en tegens, kwamen we tot de juiste. Werkt dat voor alle bedrijven? Dat kan ik niet beantwoorden, je weet het vaak pas achteraf."

Foto van Joost Sanders en Luuk Eikelboom die proosten

De toekomst lonkt.

Na dertig jaar heeft CARE bewezen dat het kan overleven in een van de meest dynamische sectoren ter wereld. De platte organisatiestructuur, de no-nonsense aanpak en de focus op kwaliteit hebben het bedrijf gebracht waar het nu staat.

"Het is goed om te zien dat deze manier van leidinggeven voor een groot deel terug te zien is in de huidige directie," zegt Luuk trots. "Dit sluit ook goed aan bij de huidige generatie starters die anno 2025 heel anders in hun werk/privé-modus zitten."

Met een mix van trots over het verleden en vertrouwen in de toekomst, kijkt CARE uit naar de volgende dertig jaar. Van een simpele behoefte om facturen te kunnen sturen, tot een toonaangevende digitale partner – het verhaal van CARE is er een van visie, doorzettingsvermogen en aanpassingsvermogen in een continu veranderende digitale wereld.